המדריך לתייר- ארה"ב
המבנה המוזר, הכסף הגדול, הנבחרת המשתפרת וכמובן דוויד בקאהם- הכירו את ארה"ב מקרוב
נכתב ע"י: Asify | בתאריך: 18/01/2007 | צפיות: 3433
קטגוריה: המדריך לתייר
"המדריך לתייר"- בFootball Manager יש מבחר עצום של מדינות גדולות וקטנות ושל ליגות מעניינות שאתם לא מכירים וכדאי שתכירו.
אמנם כדורגל זה ספורט אוניברסלי, אך לכל מדינה יש את הייחוד והקסם שלה.
בכל כתבה בסדרה נערוך לכם היכרות עם מדינה אחרת ונעודד אליה תיירות של מנג'רים, והפעם- ארה"ב.



היסטוריה
הכדורגל שהוא ענף הספורט הכי פופולרי בעולם הוא לא הספורט הפופולרי ביותר בארה"ב.
בייסבול, פוטבול אמריקאי, כדורסל ואפילו הוקי קרח מעניינים את האמריקאים הרבה יותר מכדורגל.
ועדיין, תרבות הספורט האמריקאית המקצוענית והבידורית הופכת את הכדורגל האמריקאי ואת הליגה המוזרה שלהם, שכל כך שונה מליגות כדורגל באירופה בסגנון, במבנה ובחוקים, למרתקים במיוחד.

לאמן קבוצת כדורגל בארה"ב זה קצת מורכב- האוהדים לא מסתפקים בניצחון, הם דורשים לראות סטייל ומשתוקקים לבידור והנאה.
הכדורגל (שנקרא בארה"ב Soccer ולא Football) האמריקאי ממריא בשנים האחרונות והדבר שהכי משקף את זה הוא העליה של נבחרת ארה"ב.

ב-2002 ארה"ב הגיעה לרבע גמר המונדיאל, זו ההופעה הטובה ביותר שלהם מאז המונדיאל הראשון בכל הזמנים ב1930 בו הגיעו לחצי הגמר (למרות שכמה היסטוריונים טוענים שהרבה מהשחקנים בנבחרת ארה"ב בשנות ה30 היו מהגרים ממדינות אחרות).

ההופעה ברבע הגמר ב2002 סיימה תקופה של 72 שנים בהם הפעם היחידה שארה"ב העפילה מעבר לסיבוב הראשון של המונדיאל הייתה ב1994, במונדיאל שהם אירחו והגיעו לסיבוב השני.

אחרי שכבר הבטיחה העפלה למונדיאל גרמניה 2006, הנבחרת האמריקאית תפסה קצת ביטחון לקראת גרמניה עם שתי זכיות בGold Cup (אליפות יבשתית למדינות צפון ומרכז אמריקה, בדומה לאליפות אירופה) ב2002 ו2005.
אך בסופו של דבר, הנבחרת סיימה את המונדיאל בתחתית הבית ללא ניצחון.

הליגה האמריקאית הנקראת MLS (קיצור של Major League Soccer) וכוללת מועדונים מארה"ב וקנדה, היא יחסית צעירה.
לפני ליגת הMLS, היו כל מיני ליגות כדורגל מקצועני בארה"ב אך רובן לא שרדו מסיבות שונות.
הMLS הוקמה ב1993 אך כחלק מהסכם עם FIFA שהסכימה שהמונדיאל ישוחק בארה"ב, האמריקאים התבקשו לחכות עד 1996 ורק אז פתחו את הליגה.

מאז שהוקם, המועדון מוושינגטון שנקרא DC United שולט בליגה האמריקאית, עם 4 אליפויות ב9 עונות. אף מועדון אחר מלבדו לא זכה באליפות יותר מפעמיים (San Jose ו-Los Angeles Galaxy זכו פעמיים כל אחת).

כמה מהפרצופים היותר מוכרים שכיבדו את הMLS בנוכחותם הם השחקן הגרמני האגדי- לות'ר מתיאוס, שחקן ברצלונה לשעבר והכדורגלן האירופי של 1994- חריסטו סטויצ'קוב, והשחקן הכריזמטי סקוט ג'ונסטון שעזר לקבוצה Kansas City Wizards לקחת את הMLS בשנת 2000.
השנה חתם השחקן הכי מפורסם בעולם, דיוויד בקאהם, על חוזה דרקוני בLA Galaxy האמריקאית ונחשב לכוכב הכי גדול שהופיע בMLS, העסקה מוערכת בכ250,000,000 דולר ועתידה להכניס המון עניין לליגה.
באירופה תופסים את ליגת הMLS כליגת פרישה, ליגה אליה מגיעים הכוכבים שעבר זמנם ורוצים להרוויח עוד כמה מיליונים לפני הפרישה.


בקאהם, הפנים החדשות של הMLS

אתגר לעונה אחת- תקחו את Salt Lake City לזכייה בMLS ובגביע האלופות (של יבשת אמריקה).

כדאי לשים עין...
כמו כל ליגה בעולם, הMLS מורכבת בעיקר מכשרונות מקומיים ולמרות זאת, זרים מגיעים לשחק בה ממניעים שונים.
קודם כל, יש את כל הכוכבים הצעירים מהמדינות שסביב ארה"ב כמו קנדה, ג'מייקה, גוואטמלה והאיים הקריביים, הכשרונות האלו מתגלים ונחטפים במהירות ע"י קבוצות MLS כדי להתחרות בליגה מקצוענית ולגדול תחת תנאים תחרותיים ורמה גבוהה.
לכן תמיד שווה לעקוב אחר שחקנים במדינות השכנות ולחפש שם את הדבר הבא.

חוץ מזה, יש גם את השחקנים האירופים הותיקים, הם מגיעים בסוף הקריירה שלהם עם הבטחה להיות במעמד של גיבורים ולהנות מהאקלים הנהדר של ארה"ב.
שחקנים מבוגרים מכל העולם מעדיפים לעבור לארה"ב מאשר לרדת ליגה במדינה שלהם, לכן שווה לעקוב גם אחרי כוכבים זקנים.
עד שנת 2007 הייתה נהוגה בMLS תקרת שכר שהגבילה את המועדונים לשכר מסוים, אך מ2007 נחקק חוק חדש (שכבר קיבל את השם "חוק בקאהם") המאפשר לכל קבוצה להחתים שחקן אחד ששכרו יהיה מעל השכר הנהוג בקבוצה.
החוק החדש והמעבר של דיוויד בקאהם מכניסים המון עניין לליגה ומעלים את המוניטין שלה באופן משמעותי כך שכוכבים נוספים עתידים להצטרף.

כמובן ששווה להציע לכל שחקן מוכשר אבל 2 המקורות האלו (צעירים ממדינות שכנות, וכוכבים זקנים) הם כיום ובעבר המקורות האמיתיים להביא שחקנים זרים לMLS.
תוסיפו לזה את העובדה שכל מנג'ר בMLS ינסה למצוא את הכוכב האמריקאי הבא שיילך בעקבות גיבורים אמריקאיים כמו Cobi Jones, Tim Howard ו-Kasey Keller ותקבלו שוק העברות מאוד מעניין.
הנה כמה רעיונות להתחיל איתם.

הכי טובים בליגה
Taylor Twellman (New England)
Landon Donovan (Los Angeles)
Robert Scarlett (Salt Lake)
Freddy Adu (DC United)

שחקנים אמריקאיים
Tim Ward (MetroStars)
Eddie Gaven (MetroStars)
Ricardo Clark (Colorado)
Chad Barrett (Chicago)

זקנים מאירופה שכדאי לעקוב
Frank De Boer (Al Rayyan)
Enrico Chiesa (Siena)
Iulian Filipescu (Zurich)
Paolo Cannavaro (Parma)

כוכבים מהמדינות השכנות
Emile Lopez (Chivas - Guadalajara)
Francisco Guillermo Ochoa (Club de Futbol America)
Juan Ramos (Tauro)
Jorge Quiros (Saprissa)

http://img529.imageshack.us/img529/5186/travelusa2kz0.jpg"> src=http://img529.imageshack.us/img529/5186/travelusa2kz0.jpg border=0 width=300>

הליגה
הMLS, שמשוחקת בחודשים אפריל עד אוקטובר, מורכבת מ-12 קבוצות המחולקות ל-2 בתים/אזורים- הבית המערבי והבית המזרחי (בדומה לNBA).
כצפוי, בכל בית ישנן 6 קבוצות, לפי מיקום הקבוצה בארה"ב.

בשלב הליגה של העונה, כל קבוצה תשחק נגד כל קבוצה מהבית שלה 4 פעמים בעונה (2 בבית ו2 בחוץ, סה"כ 20 משחקים) ובנוסף תשחק נגד כל קבוצה מהבית השני פעמיים (1 בבית ו1 בחוץ, סה"כ 12 משחקים).
אם זה נשמע לכם מסובך, מצורפת תמונה שתעזור לכם להבין את מבנה הליגה.

אחרי שמסתיים שלב הליגה של העונה, מתחיל שלב הפלייאוף- 4 הראשונות בכל בית מתקדמות לחצי הגמר האזורי (חצי גמר מזרח וחצי גמר מערב).
זה אומר בעצם שלוקח 192 משחקים כדי לקבוע מיהן 4 הקבוצות הראשונות! ואנחנו עוד חשבנו ששלב הבתים הראשון שהיה פעם בליגת האלופות היה בזבוז של משחקים.

ומכאן זה הכל די פשוט. בכל אזור מתקיים חצי גמר בשיטת נוקאאוט (משחק בית וחוץ) ואז יש גמר אזורי (משחק בודד) ואז, סוף סוף, כמו שאתם יכולים לנחש- הגמר הלאומי הגדול בין אלופת המזרח לאלופת המערב שיקבע מי תהיה אלופת הMLS.

2 הפינאליסטיות ייכנסו לגביע האלופות של אמריקה (כמו ליגת האלופות, רק למועדונים מאמריקה) שם הן מתחרות בטורניר נוקאאוט של 8 קבוצות מול מועדונים ממקסיקו, קוסטה ריקה, אל סלבדור, פנמה ובליז.
בכל סיבוב בגביע האלופות יש 2 משחקים והוא מתקיים בין מרץ למאי.

חוץ מליגת הMLS, יש גם את גביע ארה"ב US Cup שעובד בשיטת נוקאאוט פשוטה של 7 סיבובים (בגביע משתתפות כל הקבוצות בארה"ב, לא רק אלו שבליגת MLS).
שתי הקבוצות האחרונות בכל בית אזורי בMLS נכנסות לגביע בסיבוב השלישי ושאר הקבוצות בסיבוב הרביעי.

תוסיפו לכל זה את הכיף של משחקי האול סטארס (כמו בNBA) ומשחקים של נבחרת מערב מול נבחרת מזרח, וזוהי עונת הMLS.
מאמר זה הועלה ע"י כתב האתר Asify בתאריך 18/01/2007
FMisrael.com - אתר המנג'ר הישראלי